Legislația în domeniul comercializării metalelor și pietrelor prețioase

” Informat, deci protejat ” – și nu degeaba se spune așa. Cred că fiecare dintre noi a devenit  ”victimă” în ceea  ce privește procurarea unui produs, de regulă costisitor, care fie nu-și face treaba, fie este de proastă calitate sau falsificat.

În ultimul timp s-au depistat un numărul impunător de cazuri de falsificare a bijuteriilor din metale prețioase și pietre prețioase. Dar la ce trebuie să atragem atenție atunci când procurăm bijuterii, pentru a nu cădea pradă acestor ”comercianți”? dacă la fel v-ați pus această întrebare,  în acest articol veți găși răspunsul.

Contrafacerea articolelor din metale prețioase sunt multe și pot apărea sub diferite forme:

Imitațiile – există mai multe aliaje din metale comune, care după culoare se aseamănă cu aliajele metalelor prețioase. De exemplu bijuteriile din alamă (cupru-zinc).

Umpluturile – uneori, datorită construcției sau modelului bijuteriile prezintă cavități goale ce pot fi umplute cu diverse metale neprețioase (cupru, plumb, nichel, ș.a), materiale ce cresc artificial greutatea obiectelor și, respectiv, prețul acestora.

Acoperirile – există obiecte de metale comune placate cu un strat de diferită grosime de metal prețios.

Conform legislației Republicii Moldova, toate articolele din metale prețioase comercializate sau fabricate la comandă trebuie sa fie marcate cu semnul de marcare de stat aplicat de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.

Ce este semnul de marcare?                                                                                                     

  Semn de marcare de stat – semn de marcare de stat, stabilit  în Republica Moldova, care se aplică pe bijuterii şi  pe alte articole din metale preţioase şi care  confirmă titlul metalelor preţioase.

Marcare a metalelor preţioase – aplicarea semnului de marcare de stat pe bijuterii şi pe alte articole din metale preţioase.
Articolele din metale preţioase importate în Republica Moldova, trebuie de asemenea să fie marcate cu semnul de marcare de stat,  aplicat  de  Camera  de Stat pentru Supravegherea Marcării.

Reguli generale privind comercializarea metalelor și a pietrelor prețioase:

  • Marcarea articolelor din metale preţioase se efectuează de către Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării cu semnele de marcare de stat, prin aplicarea mecanică a mărcii de stat sau prin metoda lazer.
  • Comercializarea bijuteriilor şi a altor articole din metale preţioase şi pietre preţioase pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează de către persoane juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător, şi au obţinut licenţa respectivă în modul stabilit de legislaţie și care trebuie să elibereze obligatoriu bon fiscal.
  • Articolele din metale preţioase şi pietre  scumpe  scoase  la vînzare trebuie să aibă etichete plumbuite cu indicarea denumirii lor, producătorului, articolului, titlului, greutăţii şi preţului pentru 1 gram, tipul garniturilor, caracteristica lor, greutăţii  şi  preţului cu amănuntul al articolului.
  • Comercializarea articolelor de giuvaiergerie cu pietre preţioase se efectuează la prezentarea certificatului de calitate a pietrelor preţioase, eliberat de I.P. Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării, cu excepţia articolelor de giuvaiergerie însoţite  de etichete ale producătorului, pe care sînt confirmate denumirea şi caracteristicile pietrelor preţioase.

Un subiect aparte este argintul, și anume toate bijuteriile din argint ar trebui să aibă probă, adică semnul de marcare. Cele mai răspândite sunt bijuteriile din argint 925. Dar, din nefericire sunt mulți ”comercianți”, care vând bijuterii cu simbolul S925, care defapt se numește argint chinezesc,  care este de obicei nichel / cupru cu o acoperire de argint (în cel mai bun caz).

O regulă bună este că marcajele chineze au dimensiuni mai mici și uneori poate necesita mărire. Probele false arată, de asemenea, neprofesioniste, iar ștampilele originale sunt tăiate curat, cu acuratețe.

La atingere argintul autentic ar trebui să se simtă solid și în mână cu o greutate decentă. Argintul fals este de obicei neted la atingere și lumină. Acest lucru indică faptul că interiorul bijuteriilor este de obicei gol.

Când argintul fals este expus la căldură și alte substanțe chimice, acesta se transformă într-un cupru strălucitor, cu o nuanță de verde și portocaliu – asta înseamnă că expune metalul bazat, indicând că argintul era doar un strat superior de acoperire.

Noi vă sfătuim să:

  • Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane, care vă ”acostează” pe stradă sub diferite pretexte.
  • Nu cumpărați bijuterii din metale prețioase de la comercianții ambulanți sau vânzători ce funcționează neautorizat și nu dețin licență în activitatea cu metalele prețioase.
  • Verificați articolele procurate să conțină marcajul de stat al Republicii Moldova- un taur cu semnul nominal.