Toate produsele sunt in stoc. 069570190 062117727
  • Română
  • Русский
  • English

Rodiu ca element al finisării bijuteriilor…

O întrebare destul de des întâlnită despre bijuteriile din argint este: Cum alegem bijuteriile din argint, ca ele să nu se oxideze în timp? Noi venim cu un răspuns și o explicație în acest sens. Deci, majoritatea consideră  că bijuteriile din argint nu se oxidează, ceea ce reprezintă un mit. Argintul în mod normal este un metal care se oxidează în timp sub acțiunea factorilor de mediu și a factorilor chimici. Un moment este esențial: bijuteriile trebuie păstrate și depozitate  corespunzător pentru a evita înnegrirea acestora, iar dacă alegeți bijuterii din argint, selectați-le pe cele care sunt finisate cu rodiu. Cunoscut este faptul că cumpărăm bijuterii cu ochii și ne bazăm pe emoții, ca mai apoi, după ce le purtăm o perioadă începem a gândi rațional asupra calității acestora. Și ce facem totuși pentru a evita acestă ”problemă”, alegem dintre bijuterii de argint 925 simple sau bijuterii placate cu rodiu?

Și dacă aici a apărut un termen nou: Rodiu?! Vă explicăm:

Argintul 925 este un aliaj din argint, care conține 92,5 % argint și 7,5% alte metale. Așa cum argintul în formă pură este foarte moale și fragil,  acesta se combină cu alte metale pentru mai multă duritate și durabilitate, în mod deosebit cupru sau zinc. Așadar, cifra 925 este o reprezentare a procentului de metal semiprețios din bijuterii. Cu toate acestea obiectele preţioase, acestea pot să-şi schimbe culoarea în contact cu apa sulfuroasă, umiditatea aerului sau acidul transpiraţiei din corp.

Rodiul este un metal alb-argintiu dur, descoperit la începutul secolului al XIX-lea, cu un punct de topire mai ridicat și o densitate mai redusă decât platina. De obicei nu formează oxizi și nu este atacat de cei mai mulți acizi. În stare topită, rodiul absoarbe oxigen, dar odată începută solidificarea, oxigenul este eliminat. Este un metal nobil, datorită durității sale ridicate, este aplicat prin galvanizare sau vaporizare ca strat de acoperire a bijuteriilor  argint, aur alb sau platină pentru a le conferi acestora un aspect alb, lucios. Este un metal din grupa platinei, de aceea nu veți găsi bijuterii din rodiu în stare pură.

Avantajele finisării bijuteriilor din argint 925 cu rodiu sunt următoarele:

  • rodiul nu conține nichel, bijuteriile obținute fiind hipoalergenice și recomandate persoanelor sensibile;
  • bijuteriile din argint placate cu rodiu (rodiate) sunt protejate de oxidare și au o culoare alb-argintie strălucitoare, estetică, care se păstrează în timp;
  • datorită durității rodiului, bijuteria de argint nu se zgârie ușor și este mai rezistentă;
  • bijuteriile de argint placate cu rodiuîși păstrează strălucirea chiar și în contact cu unii detergenți.

Așadar aveți mai multă atenție atunci când intenționați să procurați o bijuterie, asigurați-vă că ele sunt depozitate și păstrate corecpunzător pentru ca acestea să vă servească cât mai mult timp. Compania Kuki și-a suplinit gama cu produse din argint placate cu rodiu din Noiembrie 2018, iar acum toate bijuteriile din colecțiile noastre de argint alb au finisare cu rodiu.