metale periculoase folosite la producerea bijuteriilor
Nimeni nu are intenția de a dărui unei persoane dragi o bijuterie care îi poate pune în pericol sănătatea, fie că vorbim despre alergii sau unele infecții ale pielii. Totuși astfel de cazuri sunt destul de frecvente. Așa cum bijuterile implică prețuri ridicate, atenția spre informare trebuie să fie maximă și toate detalii contează.
Pentru a evita astfel de situații trebuie să cunoașteți sau să vă informați cu privire la metalul din care este meșterită bijuteria pe care doriți să o achiziționați.
Deci, vă prezentăm mai jos care metale sunt folosite la producerea bijuterii sunt periculoase.
Cel mai dăunător este cadmiul – o substanță cancerigenă și toxică, regasită în procent de până la 90% la suta în unele articole de bijuterie, în special în imițatiile de bijuterii provenite din import.
Acest metal este periculos pentru toate persoanele expuse, în timp ce organismul copiilor și a femeilor însărcinate este și mai afectat, pentru ca organismul lor absoarbe mult mai repede orice substanță nocivă din exterior.
Utilizarea cadmiului, în bijuterii, în aliaje de lipit și în toate materialele plastice este interzisa în UE din decembrie 2011.
Nichel face parte din grupa metalelor grele periculoase și poate provoacă reacții cutanate la mai multe persoane cu pielea sensibilă, la fel ca și bariul, dacă sunt întâlnite în compoziția unor bijuterii. De evitat este și cromul, plumbul și, în unele cazuri – cuprul.
Argintul tibetan este un aliaj de culoare argintie ce nu are nici o legatură cu argintul cu inscripție de 925, fiind un aliaj din cupru și uneori staniu sau nichel, iar în cele mai multe cazuri provoacă alergii.
În cazul bijuteriilor pentru copii vom evita cumpărarea articolelor cu un sistem de prindere magnetic sau a celor ce conțin baterii. Este extrem de important să cumpărăm doar bijuterii destinate copiilor (sau bijuterii pentru bebeluși), care prezintă, eventual, etichete referitoare la marcaj, proba și dotate cu sisteme de prindere inofensive.
În privința materialelor din care sunt confecționate, în categoria bijuteriilor sigure intră cele realizate din aur, argint, platină, rodiu de cea mai bună calitate, metale prețioase care rar predispun la alergii..
Deci, este esențial să avem grijă de unde achiziționăm bijuteriile, evitând tarabele și magazinele neautorizate. Orice bijuterie este absolut necesar să conțină proba și marcajul de stat, iar la achiziținare să se elibereze bonul fiscal.