Forma inimii – simbolul iubirii

Inima – simbol ce semnifică iubirea, utilizat pe larg în lume, dar greu de descoperit originea acestuia. De ce desenăm organul ce ne menține vii anume în acest mod și de ce semnifică sentimentul suprem vom încerca să dezvăluim în acest articol.

Prima teorie a apariției acestui simbol ne spune că totul a apărut prin Grecia Antică. Atunci ar fi existat o plantă numită silphium, adică vărul mai îndepărtat al feniculului. Grecii și romanii foloseau această plantă cu rol de condiment, de leac bărbătesc și chiar metodă de prevenire a sarcinii. Planta a devenit atât de populară încât a dispărut de pe fața pământului. Cea mai mare curiozitate este faptul că semința acestei plante arăta ca inima pe care suntem noi obișnuiți să o vedem.

Alte teorii susțin faptul că această formă se datorează frunzelor de iederă, sau formei feselor și a sânilor unei femei.

Dar există și cercetători care susțin că acest simbol își are rădăcinile în scrierile lui Galen și a lui Aristotel, care au descris inima omului ca având 3 camere cu o adâncitură în mijloc.

În timpul Renașterii simbolul a fost utilizat în religie ilustrând inima lui Hristos. Începând cu secolul XIX simbolul este utilizat pe notițe și felicitările de Valentine’s Day ca lumea să-și declare dragostea printr-un gest romantic. Astfel inima roșii rămâne a fi unul dintre cele mai vechi simboluri prin intermediul căreia oamenii își pot desena și dărui iubirea.