Cum să ai grijă de bijuteriile din aur, argint, de cristale și perle.

E normal ca peste ceva timp bijuteriile să nu arate ca înainte, deoarece ele sunt supuse forței mecanice, parfumurilor, razelor solare, apei și mai multor factori care le fură din luci sau chiar formă. În acest articol veți afla cum să avem grijă de bijuteriile noastre ca să le readucem aspectul de dinainte.

 

Bijuteriile din argint

 

Dacă ai în casă o periuţă de dinţi pe care nu o mai foloseşti, nu o arunca. O vei putea folosi la curăţarea bijuteriilor din argint. Îmbib-o cu apă, presară bicarbonat de sodiu sau un strat de pastă de dinţi. Freacă delicat şi fii atentă la micile ornamente sau la pietrele mai fine. Nu uita să le clăteşti cu apă din abundenţă.
Pentru ca bijuteriile din argint să nu se mai înnegrească, aplică un strat de ojă incoloră, cu ajutorul unei pensule subţiri.
Bijuteriile din argint de la Kuki sunt acoperite cu un strat de rodiu, ceea ce protejează bijuteria de la oxidare, respectiv nu se înnegresc.

 

Bijuteriile din aur sau din platină

 

La curăţărea bijuteriilor din aur sau platină vine din nou în ajutor o periuţă de dinţi îmbibată în apă cu săpun. În apa cu săpun poţi adăuga şi un pic de amoniac. O bijuterie din aur ornată cu pietre preţioase îşi va recăpăta strălucirea dacă o vei lăsa două sau trei minute în alcool de 90 de grade (pentru strălucire foloseşte cu încredere şi miezul de pâine). Freacă apoi cu o cârpă din fibre textile.

 

Pietrele preţioase

 

Diamante, rubine, smaralde sau safire, se curăţă, toate, cu o periuţă de dinţi cu perii moi, îmbibată în apă cu bicarbonat de sodiu. Diamantele se păstrează, separate de alte bijuterii sau pietre preţioase, într-un săculeţ din mătase, pentru a evita radierea. Este recomandat să nu atingem pietrele cu mâna. Orice amprentă digitală (mai ales urmele de grăsime) îi poate şterge din strălucire. Poţi îndepărta aceste pete cu un şifon îmbibat într-un produs de curăţat sticla.

 

Perlele
Redă-le strălucirea cu ajutorul unui material delicat. Fiind produse de un organism viu, conţin apă şi proteine şi, dacă îşi pierd din consistenţă, pot duce la uscarea şi degradarea sidefului. Parfumul, alcoolul, produsele chimice, lămâia, acizii, lacul, clorul sunt duşmanii perlelelor. Din când în când, este bine să faci perluţelor tale o baie de apă uşor sărată. Ne le înveli în bumbac sau în lână. Evită materialele abrazive, chiar şi periuţele de dinţi cu perii moi. Dacă apare o pată pe perlă, elimin-o cu un material delicat sau, încet, cu unghia. Este recomandabil să aplici machiajul şi să te parfumezi înainte de a pune la gât colierul de perle.

 

Chihlimbarul

 

Pentru a da chihlimbarului o înfăţişare proaspătă, freacă piatra cu un colţ de material de mătase, nu înainte de a o unge cu ulei de migdale dulci. Şterge chihlimbarul cu o cârpă uscată, apoi dă-i luciu cu o bucată de piele de căprioară.

 

Sursa: https://www.timpul.md/articol/ai-grija-corect-de-bijuteriile-din-aur-i-argint-74539.html